Vermissing Geurt Bagchus zo snel mogelijk in Opsporing Verzocht tonen

Sinds dinsdag 11 maart is niets meer vernomen van de 61 jarige Geurt Bagchus. De politie geeft tot nu toe aan dat zij nog niet uitgaat van een misdrijf. Vrijdag liet politiewoordvoerster Ellen de Heer nog weten: ‘We gaan nog steeds uit van een vermissing, maar gezien de omstandigheden wel van een urgente zaak.’  Of de politie de vermissing van Geurt Bagchus inmiddels wel als een mogelijk misdrijf beschouwd is onduidelijk. De politie laat immers niets los over eventuele resultaten over het uitgevoerde (buurt)onderzoek.  Onduidelijk is dan ook of er getuigen zijn die iets hebben waargenomen dat in verband zou kunnen staan met de verdwijning.

Uitzending Opsporing Verzocht verhoogt kans op oplossen zaak

Mocht de politie nog in het duister tasten, dan zou het kunnen lonen om een (regionaal) opsporingsprogramma in te zetten. Volgens de Aanwijzing opsporingsberichtgeving van het Openbaar Ministerie kan opsporingsberichtgeving in iedere fase van het onderzoek worden ingezet. Dit kan ook “wanneer nog niet zeker is dat een misdrijf heeft plaatsgevonden maar daarvoor wel concrete aanwijzingen zijn. Tegenwoordig is men ervan doordrongen dat een opsporingsbericht juist ook kort na het plegen van een misdrijf zijn nut kan hebben. De herinnering van eventuele getuigen is dan nog vers.”

Dit in combinatie met het feit dat uit onderzoek van de Erasmus Universiteit uit 2012 is gebleken dat het uitzenden van een opsporingsbericht in Opsporing Verzocht de kans op het oplossen van de zaak met ongeveer 15 procentpunt verhoogt, rechtvaardigt het uitzenden van de vermissing van Geurt Bagchus in Opsporing Verzocht.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s