Cold cases

1339762833547_ORIGINAL

Cold cases

Een exacte definitie van cold cases is niet te geven. Wanneer een afgesloten politieonderzoek exact tot cold case wordt bestempeld is van geval tot geval verschillend. Dat kan enkele jaren zijn, maar ook maanden zijn denkbaar. Een zaak wordt pas een cold case-zaak genoemd als het gaat om een ernstig misdrijf. Te denken is aan een levensdelict of een zedendelict. Gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van forensisch DNA-onderzoek, bijvoorbeeld het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek en de wet DNA onderzoek bij veroordeelden, worden de laatste jaren veelvuldig cold case zaken opgelost of nieuw leven ingeblazen. Voorbeelden hiervan zijn de zaken Nicole van der Hurk en Marianne Vaatstra.  Misdaadvandaag zal de ontwikkelingen omtrent deze cold case zaken op de voet volgen.

De zaken die gevolgd zullen worden zijn:

Nicky Verstappen:

Nicky Verstappen (13 maart 1987) uit het Limburgse dorpje Heibloem verdween op 10 augustus 1998 toen hij met een groepje dorpsgenootjes op kamp was. Het kamp was georganiseerd door het plaatselijke jeugdwerk. Op de avond voor zijn verdwijning eindigden de activiteiten om 22.00 uur, waarna de kinderen naar hun tenten gingen. In de tent waar Nicky sliep is hij de volgende morgen rond 5.00 uur nog gezien door een tentgenootje. Drie uur later bleek hij van het kampterrein te zijn verdwenen. De leidinggevenden gingen eerst op zoek, maar toen ze Nicky niet konden vinden, schakelden ze de politie in. Die ondernam in eerste instantie geen actie. De leidinggevenden verspreidden affiches in de omgeving en ‘s avonds kwamen mensen vanuit Heibloem helpen bij het zoeken. Resultaten bleven echter uit. De volgende dag werd een grootschalige zoekactie gestart met hulp van de politie, de marechaussee, militairen, een vliegtuig en een speurhond. Rond 21.00 uur werd het levenloze lichaam van Nicky gevonden, zo’n 1200 meter van het kampterrein. (bron Wikipedia)

Alex Wiegmink:

Op 20 januari 2003 gaat Alex Wiegmink aan het eind van de middag rond 16:00 uur een rondje hardlopen in het grote natuurgebied op de Posbank in Rheden. Dit doet hij wel vaker na zijn werk als huisschilder.  Zo ook op 20 januari 2003. Hij parkeert zijn auto op een parkeerplaats op de Posbank. Omstreeks 20:08 uur diezelfde dag komt er ongeveer 80 km verderop bij de brandweer in het Brabantse Erp een melding binnen over rookontwikkeling. Als de brandweer in de buurt van de Gemertsedijk uitrukt, treft men een auto aan die in brand staat. Het blijkt het voertuig van Alex Wiegmink, de groene Opel Omega Caravan voorzien van het kenteken TR-JX-67,  te zijn. In de kofferbak van het voertuig wordt het verkoolde lichaam van Alex Wiegmink aangetroffen. Wat er voorafgaand aan het aantreffen van het lichaam exact is voorgevallen blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s